Продукти:
• 500 г брашно
• 2 ч.л. бакпулвер,
• 1 жълтък
• 2 пакетчета краве масло
• 1/2 ч.ч. захар
За плънката:
• 6 големи ябълки
• 3/4 ч.ч. захар
• 1 ч.л. канела
• сокът на един лимон
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки парченца. Поръсваме ги със захарта, канелата и лимоновия сок и разбъркваме.
От пресятото с бакпулвера тесто, маслото, жълтъка и захарта омесваме твърдо тесто. Разделяме тестото на две части.
От едната половина разточваме кора, която слагаме на дъното на намаслена тавичка. Върху тестото разстиламе ябълковата смес. Остатъка от тестото поръсваме отгоре, като го стриваме между дланите.
Печем сладкиша около 45 мин в умерена фурна. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...