Кулинарни рецепти » Пържени топчета с ориз

 Пържени топчета с ориз

Продукти:

• 500 мл прясно мляко
• 100 г брашно
• 100 г ориз
• 50 г стафиди
• 150 г бадеми
• 3 жълтъка
• 30 г краве масло
• 1 с.л. ром
• настърганата кора от половин лимон
• 30 г мая
• 1 щипка сол
• олио за пържене
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Размиваме маята и 40 г брашно в 1 к.ч. прясно мляко и оставяме да престои около 30 мин. След това замесваме от маята, останалото тесто, солта и малко мляко средно твърдо тесто. Оформяме тестото на питка, слагаме го в съд, на дъното на който сме сипали малко мляко, и го оставяме да втасва на топло около 30 мин.

Сваряваме ориза в останалото мляко, като бъркаме непрекъснато, докато получим гъста каша. Отстраняваме ориза от огъня и след като се охлади го смесваме с тестото, разбитите жълтъци, смлените бадеми, рома, настърганата лимонова кора и маслото, размекнато до стайна температура.

Омесваме добре, прибавяме стафидите, които предварително сме накиснали във вода, и оформяме тестото на топка, която завиваме с кърпа и оставяме на топло.

Когато тестото втаса, с помощта на лъжица оформяме топчета и ги пържим на маслена баня. Изваждаме ги с решетеста лъжица, оставяме ги да поизстинат и след това ги поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Начало