Кулинарни рецепти » Калугерски локум

 Калугерски локум

Продукти:

• 500 мл вода
• 1 парченце лимонова кора за аромат
• 150 г захар
• 2-3 с.л. грис
• 1 яйце
• 3-4 с.л. краве масло или олио
• пудра захар за поръсване
• смлени орехи за гарниране

Начин на приготвяне:

Възваряваме водата, захарта и лимоновата кора. Във врящата смес изсипваме гриса и бъркаме интензивно с дървена лъжица, докато кашата се свари добре. Сваляме я от котлона.

Разбиваме яйцето на пяна и го прибавяме в кашата, като бъркаме енергично с дървена лъжица. Със супена лъжица гребем от кашата и пускаме топчиците в предварително сгорещената мазнина да се изпържат добре от всички страни.

Отцеждаме топчетата от мазнината и ги оставяме да изстинат. Поръсваме ги с пудра захар и смлени орехи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Начало