Продукти:
• 4-5 ч.ч. прясно сварено мляко
• 4 с.л. брашно
• 60 г краве масло
• черен пипер, индийско орехче, сол
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото в дълбок съд на умерен огън. Отстраняваме от огъня и лъжица по лъжица прибавяме брашното. Слагаме съда отново на огъня, за да се позатопли и прибавяме част от млякото, колкото да се получи кремообразна смес. Постепенно прибавяме половината мляко.
Слагаме отново на огъня и варим сместа, докато се посгъсти, като непрекъснато разбъркваме. Наливаме бавно останалото мляко. Подправяме с черен пипер, сол и настъргано индийско орехче. Отстраняваме от огъня и разбъркваме соса, докато изстине.
Изсипваме в чист сух съд и съхраняваме на хладно. Този сос се употребява като основа за различни сосове със съответни вкусови подправки - доматено пюре, горчица, зеленчукова паста, бульон и др.
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...