Кулинарни рецепти » Бешамел /основен сос по френска рецепта/

 Бешамел /основен сос по френска рецепта/

Продукти:

• 4-5 ч.ч. прясно сварено мляко
• 4 с.л. брашно
• 60 г краве масло
• черен пипер, индийско орехче, сол

Начин на приготвяне:

Разтопяваме маслото в дълбок съд на умерен огън. Отстраняваме от огъня и лъжица по лъжица прибавяме брашното. Слагаме съда отново на огъня, за да се позатопли и прибавяме част от млякото, колкото да се получи кремообразна смес. Постепенно прибавяме половината мляко.

Слагаме отново на огъня и варим сместа, докато се посгъсти, като непрекъснато разбъркваме. Наливаме бавно останалото мляко. Подправяме с черен пипер, сол и настъргано индийско орехче. Отстраняваме от огъня и разбъркваме соса, докато изстине.

Изсипваме в чист сух съд и съхраняваме на хладно. Този сос се употребява като основа за различни сосове със съответни вкусови подправки - доматено пюре, горчица, зеленчукова паста, бульон и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Начало