Кулинарни рецепти » Бешамел /основен сос по френска рецепта/

 Бешамел /основен сос по френска рецепта/

Продукти:

• 4-5 ч.ч. прясно сварено мляко
• 4 с.л. брашно
• 60 г краве масло
• черен пипер, индийско орехче, сол

Начин на приготвяне:

Разтопяваме маслото в дълбок съд на умерен огън. Отстраняваме от огъня и лъжица по лъжица прибавяме брашното. Слагаме съда отново на огъня, за да се позатопли и прибавяме част от млякото, колкото да се получи кремообразна смес. Постепенно прибавяме половината мляко.

Слагаме отново на огъня и варим сместа, докато се посгъсти, като непрекъснато разбъркваме. Наливаме бавно останалото мляко. Подправяме с черен пипер, сол и настъргано индийско орехче. Отстраняваме от огъня и разбъркваме соса, докато изстине.

Изсипваме в чист сух съд и съхраняваме на хладно. Този сос се употребява като основа за различни сосове със съответни вкусови подправки - доматено пюре, горчица, зеленчукова паста, бульон и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Начало