Кулинарни рецепти » Козуначена торта с аромат на роза

 Козуначена торта с аромат на роза

Продукти:

• 1 среден кръгъл козунак
• 1 пакет суха сметана
• 1 ч.ч. плодово прясно мляко
• 1 ч.ч. кокосови стърготини
• 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози
• 1 к.ч. кокосов ликьор
• 1 с.л. сироп от малини
• 1 с.л. сироп от ягоди
• 1 с.л. розова вода
• 1 щипка суха претрита лавандула
• 1 свежа ароматна роза
• 2 щипки ванилия

Начин на приготвяне:

Остъргваме изсъхналия козунак от всички страни. Нарязваме го хоризонтално на 3-4 части, за да наподобим блатове. Разбиваме с миксер сметаната с плодовото мляко. В него слагаме, една добре измита роза да престои 10-12 минути и да пусне аромата си. Отделяме около 2 ч.ч. от сместа.

Размесваме розовата вода, ванилията, лавандулата, сиропите, стърготините и пасираното сладко от рози. Когато ги смесим, получаваме приятен на цвят крем. Разпределяме го между надупчените с вилица пластове, които напръскваме леко с белия ликьор.

Отстрани разпределяме останалия крем, а отгоре мажем със сметана, заравняваме с шпатулка и прибираме в хладилника за една нощ.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Начало