Кулинарни рецепти » Петмез от тиква

 Петмез от тиква

Продукти:

• 5 кг тиква
• 2,5 кг захар
• 5 л вода
• 1 клонче босилек

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме.

В широк съд карамелизираме 1 кг захар. Заливаме с водата и разбъркваме. Щом карамелът се разтвори, сипваме останалата захар, разбъркваме и слагаме на огъня.

Когато сиропът леко се сгъсти, прибавяме тиквата и варим, докато петмезът се сгъсти като пчелен мед. По време на варенето слагаме в петмеза за 2-3 мин клончето босилек, увито в марля.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Начало