Кулинарни рецепти » Сос Болонезе

 Сос Болонезе

Продукти:

• 200 г телешко месо
• 200 г говеждо месо
• 100 г шунка или варен бекон
• 50 г сушени гъби
• 1 голяма глава лук
• 1 морков
• 1 стрък целина
• 5 с.л. краве масло
• 3 с.л. зехтин
• 1 к.ч. сухо червено вино
• 500 г белени домати от консерва
• 1 к.ч. течна сметана
• черен пипер, сол
• настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Накисваме гъбите за 30 мин във вряла вода и след това ги отцеждаме и нарязваме на ситно. Заедно с моркова, лука и целината ги прекарваме през месомелачка. Прекарваме през месомелачка и двата вида месо.

Сгорещяваме маслото заедно със зехтина, пускаме ситно нарязаната шунка и смлените зеленчуци и задушаваме половин час на тих огън. Прибавяме смляното месо, засилваме огъня и разбъркваме, докато месото промени цвета си.

После сипваме виното и варим, докато течността се изпари напълно. Накрая сипваме намачканите домати заедно със сока, подправяме с черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме 40 мин на тих огън.

Смесваме една част от готовия сос със сметана и пармезан и поднасяме веднага. Оставяме останалия сос да изстине и го замразяваме за по-късна употреба. Този класически сос е подходящ за всякакъв вид паста.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Начало