Кулинарни рецепти » Габровска яхния от охлюви

 Габровска яхния от охлюви

Продукти:

• 1,5 кг охлюви
• 3 глави лук
• 1-2 моркова
• 1 парче целина
• 1-2 магданозени корена
• 1 стрък чубрица
• 2-3 скилидки чесън
• 1 к.ч. олио
• 2 жълтъка
• 1 с.л. доматено пюре
• половин лимон
• 1 дафинов лист
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме охлювите, пускаме ги във вряща подсолена вода и варим 20 мин. После ги изваждаме от черупките и отделяме месото.

Отделяме 1 глава лук и нарязваме останалите зеленчуци на ситно. Сипваме ги във вряща подсолена вода, прибавяме дафиновия лист и 5-6 зърна черен пипер и варим, докато поомекнат. Посоляваме, прецеждаме бульона и слагаме в него охлювите. Варим 15 мин на умерен огън.

Нарязваме отделения лук на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и резенчета от обеления лимон.

Прецеждаме сварения сос, застройваме го с жълтъците, разбити с лимоновия сок и заливаме охлювите. Преди поднасяне поръсваме яхнията с наситнен магданоз.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Начало