Измиваме салатата, леко я подсушаваме и я нарязваме на ситно. Наситняваме лука и чесъна.
Варим макароните около 10 мин в 4 л кипяща подсолена вода. Отцеждаме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода и ги прехвърляме в голям затоплен съд.
Сгорещяваме маслото и пържим 2-3 мин лука и чесъна. Намаляваме котлона, прибавяме обелените и наситнени домати заедно със сока им, подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче и варим без капак около 10 мин като бъркаме непрекъснато.
Прибавяме салатата, поръсваме с червения пипер, разбъркваме, държим соса на изключен котлон още 1-2 мин и заливаме макароните. Разбъркваме добре и поръсваме с настъргания кашкавал.