Продукти: (за 4 гювечета)
• 200 г по-ситни макарони
• 200 г шунка
• 200 г сирене
• 4 тънки резена кашкавал
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 500 мл прясно мляко
• 2-3 яйца
• 1-2 домата
• 2-3 с.л. галета
• 60 г краве масло
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме макароните в повече вода и ги отцеждаме. Намазваме гювечетата с масло и ги наръсваме с галета. Сипваме част от макароните.
Нарязваме на кубчета шунката и я разбъркваме с натрошеното или настъргано сирене. Разпределяме тази смес върху макароните в гювечетата и покриваме с останалата част от макароните.
Правим заливка от прясното и киселото мляко, яйцата и малко сол. Поливаме гювечетата, като заливката трябва да е по-ниско от нивото на макароните. Отгоре слагаме резенчета домат, поръсваме с черен пипер и поставяме бучка масло. Запичаме в умерена фурна.
Като поизстинат малко, внимателно ги обръщаме в други гювечета или, ако не разполагаме с такива - в тавичка. Отгоре слагаме резените кашкавал и отново ги слагаме за малко във фурната - да се разтопи и запече кашкавалът.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...