Продукти: (за 4 порции)
• 4 средно големи скумрии
• 3-4 с.л. олио
• 1 глава лук
• 1 парче целина
• 2 моркова
• 4 домата
• 2-3 скилидки чесън
• сок 1 лимон
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Посоляваме рибите, поръсваме с лимонов сок и черен пипер и ги оставяме да престоят около 30 мин.
Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме нарязаните моркови и целина, а когато омекнат, добавяме доматите и чесъна. Изсипваме зеленчуците в тавичка, върху тях нареждаме скумриите и поръсваме с останалото олио. Доливаме малко вода.
Задушаваме ястието във фурна. След около 10 мин внимателно обръщаме рибите и задушаваме още 5-6 мин. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...