Продукти:
• около 1,5 кг шаран
• 5 големи цели стръка праз
• 1 средна глава целина
• 1 връзка целина – стръкове с листата
• 5 с.л. олио
• 10 зърна черен пипер
• 6 средни домата или 2 ч.ч. доматен сок
• 1 ч.л. червен пипер
• 1/2 ч.л. черен пипер
• 1 лимон
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме, измиваме и нарязваме шарана на филийки, широки 2 пръста. Посоляваме и наръсваме със сока от половината лимон и смления черен пипер.
Всеки стрък праз срязваме на две по дължина и нарязваме на парченца. Задушаваме го в олиото под капак, а като остане на мазнина, добавяме нарязаната на кубчета глава целина, ситно нарязаните стръкове целина, обелените и нарязани дребно домати.
Когато и те се задушат, подправяме с червения пипер, сол на вкус, зърната черен пипер. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и оставяме сместа да се вари на огъня, докато зеленчуците омекнат.
Изсипваме всичко в тавичка, а отгоре нареждаме филийките шаран. Печем ястието в силна фурна, като при нужда доливаме топла вода. Когато рибата се запече от едната страна, обръщаме филийките.
Нарязваме кората на изцедения лимон на 3-4 парчета и я прибавяме към зеленчуците. Запичаме гювеча, докато остане малко сос. При поднасяне върху всяка филийка шаран поставяме по 1 кръгче обелен лимон.
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...