Козметични рецепти » Овладейте изкуството на масажа

 Овладейте изкуството на масажа

В козметиката има пет основни масажни движения: поглаждане, разтриване, мачкане, потупване и вибрация. За да се получи по-добър резултат, обикновено те се комбинират.

Поглаждането има за цел да подобри кръвоснабдяването на кожата. Обикновено всички масажи започват и завършват с него.

Разтриването осъществяваме чрез кръгообразни движения. То подобрява кръвообращението на масажирания участък.

Мачкането е основно и важно движение. Чрез плъзгане на краищата на пръстите на едната или на двете ръце едновременно се натиска и мачка кожата. Това засилва кръвообращението и в дълбоките тъкани.

Потупването се състои от множество удари с краищата на пръстите. За да се извършва по-добре, то трябва да се прави с отпуснати стави на ръцете. Потупването подобрява кръвоснаб-дяването и успокоява нервната система.

Вибрацията се състои от равномерни, бързи и трептящи движения на върховете на пръстите или дланите върху тъканите. Слабите и фини вибрационни движения действат успокоително на нервната система, а силните - възбуждащо.

Всички движения трябва да се изпълняват внимателно, в посока към сърцето (по часовниковата стрелка).

Самоучител по масаж

1. Посоката на масажните движения е от центъра на лицето към периферията му. От основата на носа към външната страна на скулите, от средата на челото към двата му края.

2. Около очите се описват кръгове. Не се натиска силно, защото кожата на това място е деликатна и може да се разтегли.

3. Прекъсвайте масажа, за да притискате очите си с върховете на пръстите или със свити юмруци за по няколко секунди. После продължете масажа.

4. По бузите се извършват зигзагообразни движения - енергични, но нежни.

5. Движенията, които завършват масажа, са леки потупвания и разглаждания по цялата повърхност на лицето.

Вълшебния масаж

След като почистите лицето си, намажете ръцете с крем и започнете домашния си масаж:

• Хванете кожата в зоните на бръчките с върха на палеца и средния пръст. Пощипвайте лицето около минута. По този начин ще активирате кръвообращението и ще освежите кожата. Завършете с по-дълбоки пощипвания около самите бръчки.

• С вътрешната страна на пръстите натискайте леко върху стратегическите точки - между очите и пред ушите, след това погладете с леки кръгови движения, без да опъвате кожата. С длани, без да натискате, леко погладете лицето в посока отдолу нагоре. Така отстранявате умората.

• С цели пръсти енергично, до зачервяване, потупвайте брадичката. После с върха на пръстите масажирайте областта между брадичката и шията с кръгови движения. Правете масажа 10 минути. Той е срещу двойна брадичка. Намажете обилно лицето си с крем. С нежни кръгови движения поглаждайте кожата от ноздрите към очите. След това със средните и с безименните пръсти леко масажирайте ноздрите и около тях, като натискате внимателно.

Масаж против умора

Масажът на ръцете може да се превърне в чудесно средство за премахване на умората. С кръгови движения на палеца масажирайте цялата китка, като се движите по права линия. На всяка точка вибрирайте по 10-15 секунди. При главоболие масажирайте слепоочията, като ги притискате с длани. Най-добре е тази процедура да изпълнявате преди лягане. Ако не ви помогне, масажирайте отгоре надолу шийните прешлени.

Масаж с лед

Сутрин, след като почистите лицето си, изтрийте го с бучка лед. Кожата ще се овлажни, а порите ще се свият. След това внимателно подсушете лицето. Масажирайте с лед и гърдите по 1 минута. Повърхността на кожата става по-гладка и по-добре се снабдява с кръв.

При сезонни неволи

При трахеобронхит. Чрез поглаждане и разтриване масажирайте гръдния кош. Внимателно с пръсти притискайте междуребрените пространства. Подложете под гърба си възглавница, отпуснете се върху нея и от това положение почуквайте долния край на гръдния кош.

При прегракване. Почуквайте и пощипвай-те врата, раменете и пространството между ключиците.

При кашлица. Масажирайте областта между ключиците, големия пръст на ръката, леко и за кратко почуквайте двете страни на носа.

При простуда. Трябва да масажирате пръстите на краката, врата, китките, подчелюстните области, ушите и двете страни на носа.

При хроничен бронхит и пневмония. Разтривайте гръдния кош и особено областта между лопатките.

При хрема. Правете общ масаж на целите стъпала на краката, а при синузит - на възглавничките на палците. При силна хрема тази зона е свръхчувствителна, затова трябва не само да се разтрива, а и да се натиска в основата. Много добро въздействие оказва поглаждането (за около минута и половина) и лекото натискане на проекционната зона на бъбреците, която се намира в центъра на ходилата. Едновременно с това е добре да се прави натиск с езика върху небцето непосредствено под носа. Полезно е няколко пъти на ден да се стиска горната част на носа с палеца и показалеца в продължение на 4 минути.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Шест правила, за да запазим младостта си

Годините минават, но има много жени, които сякаш не остаряват. И кожата им е чиста, и бръчки почти нямат, само мимически - в ъгълчетата на очите. И се усмихват толкова често, сякаш нямат проблеми. Поп...

Как да използваме вълшебните моливи?

Моливите са в състояние да подчертаят, дори да променят формата на очите, веждите и устните или пък да ги направят по-изразителни. Те наистина вършат чудеса, затова ги използвайте на воля. МНОГОФ...

Мъжът, за когото мечтаете

Напоследък имате чувството, че подходящи за вас мъже просто няма: или вече не се раждат, или са били „присвоени" от други жени точно под носа ви. Може и да е така, но я си помислете дали знаете ...

Елегантна ли сте?

Бъдете честна в отговорите си, за да можете да прецените обективно как стоят нещата при вас и да разберете дали не трябва да коригирате имиджа си (точките, които получавате, са изписани в скобите). ...

Начало