Продукти:
• 500 г тиква
• 400 г захар
• 400 мл вода
• портокалова есенция
Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквата на дребни, еднакви кубчета. Поставяме ги за няколко часа във варно мляко (на 1 л вода - 15 г чиста негасена вар), за да се втвърдят и предпазят от разкашкване. След това ги измиваме обилно с вода, за да се отстрани варното мляко.
От захарта и водата сваряваме сироп, в който слагаме парченцата тиква. Варим ги на слаб огън, като бъркаме леко с дървена лъжица, за да не загорят и да не се смачкат.
Когато сиропът изври напълно, сваляме бонбоните и ги поръсваме с няколко капки портокалова есенция. Овалваме ги парченце по парченце в по-едра кристална захар.
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...