03.12.2020 година
1564339898.swf
Я
стия с птици » Ястия на фурна
  3622  |   0  
Печена патица с ябълки
Продукти: (за 6 порции)

• 1 патица (или средно голяма гъска)
• 1,5 кг дребни и 8 по-едри кисели ябълки
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.л. счукан кимион
• 1 връзка магданоз
• 8-10 маслини
• сол, черен пипер
• сметана

За соса:

• 1 с.л. брашно
• 1/2 ч.ч. птичи бульон
• 1 с.л. брашно
• сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Отвън и отвътре я натриваме с кимион и сол и я пълним с обелените, изчистени от семките и нарязани на по-едри парчета дребни ябълки. Зашиваме отвора с бял конец.

Намазваме патицата със сметана, прехвърляме я в намазнена тавичка с гърба надолу и я печем в силна фурна, докато леко се зачерви. Намаляваме фурната на слабо и продължаваме печенето, докато хубаво поруменее.

Периодично я обливаме със сока, който си пуска, а при нужда наливаме малко топъл бульон. Малко преди патицата да се опече, подреждаме в тавата измитите и без семки големи ябълки. Печем, докато и те омекнат.

Изваждаме патицата в затоплено продълговато блюдо, след като сме махнали конеца. Слагаме я с коремчето надолу, наоколо подреждаме като венец ябълките от пълнежа, а върху тях с леко притискане слагаме едрите ябълки, нагоре с отворите. Във всеки отвор слагаме маслинка и стръкче магданоз. Заливаме със соса.

Сосът приготвяме така: Сгорещяваме маслото, пържим в него брашното, докато се зачерви, прибавяме и сока от печенето, наливаме 1/2 ч.ч. бульон и с непрекъснато бъркане сгъстяваме. Подправяме със сол и черен пипер и прецеждаме.
01.12.2010 г. / Елеонора Владимирова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020