Продукти: (за 4 порции)
• 1 цяла риба /около 1кг/
• 4 глави лук
• 2-3 скилидки чесън
• 1 к.ч. олио
• 1 връзка магданоз
• 1 лимон
• 30 г краве масло
• 1 дафинов лист
• 2-3 с.л. течна сметана
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме рибата от вътрешностите, главата и перките. Измиваме я добре и я посоляваме. Поръсваме я отвътре и отвън с лимонов сок и я пълним със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно нарязания магданоз, маслото и 1 щипка настъргана лимонова кора.
Главата и перките /ако не са от шаран или друга блатна риба/ сваряваме в 2 ч.ч подсолена вода заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Прецеждаме получения бульон без да го претриваме.
Нарязваме останалия лук на филийки и го смесваме със счукания чесън и 2 с.л. олио. Разстиламе сместа на дъното на тавичка. Слагаме рибата върху тази подложка, намазваме я с олио, покриваме с алуминиево фолио и печем 5-6 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото, намазваме пак с олио и печем още 5-6 мин. После обръщаме рибата, заливаме я с останалата мазнина, намаляваме фурната до умерена и печем още 10-15 мин.
Накрая изваждаме рибата в продълговато блюдо и я нарязваме на порции, които нареждаме една до друга, за да се запази целостта на рибата. Разреждаме соса, в който се е пекла рибата, с малко от бульона, подправяме на вкус с черен пипер и лимонов сок, застройваме със сметаната и го изливаме върху рибата.
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...