Кулинарни рецепти » Филе по андалузки

 Филе по андалузки

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг телешко, свинско или говеждо месо
• 2 лимона
• 50 г горчив шоколад
• 1 ч.л. нес-кафе
• 1 щипка шафран
• 6 с.л. зехтин
• 2-3 с.л. галета
• 150 г сметана
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме месото от ципата и жилките. Режем го на тънки филийки. Ако месото е замразено, само леко го размразяваме.

Изцеждаме лимоните и в половината сок киснем месото около половин час. Отцеждаме го. Настъргваме шоколада на едро ренде и го смесваме с кафето и шафрана.

Сгорещяваме 3 с.л. зехтин и пържим месото от двете страни по 1 минута. Изваждаме го и го прехвърляме в затоплен съд.

В останалия зехтин пържим галетата до поруменяване. Сваляме от котлона и прибавяме сметаната и шоколадовата смес. Връщаме на котлона и варим с бъркане около 5 мин, наливаме останалия лимонов сок и поръсваме със сол и черен пипер.

Разпределяме соса по чиниите и отгоре нареждаме филето. Гарнираме със задушен в масло ориз, подправен със шафран или къри.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Начало