Кулинарни рецепти » Филе по андалузки

 Филе по андалузки

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг телешко, свинско или говеждо месо
• 2 лимона
• 50 г горчив шоколад
• 1 ч.л. нес-кафе
• 1 щипка шафран
• 6 с.л. зехтин
• 2-3 с.л. галета
• 150 г сметана
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме месото от ципата и жилките. Режем го на тънки филийки. Ако месото е замразено, само леко го размразяваме.

Изцеждаме лимоните и в половината сок киснем месото около половин час. Отцеждаме го. Настъргваме шоколада на едро ренде и го смесваме с кафето и шафрана.

Сгорещяваме 3 с.л. зехтин и пържим месото от двете страни по 1 минута. Изваждаме го и го прехвърляме в затоплен съд.

В останалия зехтин пържим галетата до поруменяване. Сваляме от котлона и прибавяме сметаната и шоколадовата смес. Връщаме на котлона и варим с бъркане около 5 мин, наливаме останалия лимонов сок и поръсваме със сол и черен пипер.

Разпределяме соса по чиниите и отгоре нареждаме филето. Гарнираме със задушен в масло ориз, подправен със шафран или къри.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Начало