Кулинарни рецепти » Рибен саркофаг

 Рибен саркофаг
(Финландия)

Продукти:

• 1 кг прясно тесто за хляб
• две средни еднакво големи риби (за предпочитане без много кости)
• 1 ч. ч. сварени овесени ядки
• 2 твърдо сварени яйца
• 1 сурово яйце
• 50 г краве масло
• сол, смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибите от вътрешностите им и люспите, ако имат такива. Разрязваме ги по дължина откъм гърба и вадим централната кост. Правим дълбоки, напречни, малко скосени разрези, без да засягаме корема.

Тестото разточваме на елипса с големината на рибата. Разстиламе върху него равен слой овесени ядки и нарязаните на ситно твърдо сварени яйца, като ръбът на елипсата остава чист, за да можем да го слепим.

Слагаме двете риби върху тестото с главите на различни страни и ги завиваме с него, като горе защипваме ръбчетата във вид на гребен.

Прехвърляме рибата в намаслена и набрашнена тавичка, отвън мажем тестото с разбито яйце и масло и слагаме в предварително загрята на 225 градуса фурна. Печем около 40 мин, като от време на време мажем тестото с масло.

Вадим изпечената риба от фурната, отново намазваме тестото с масло и задушаваме с ленена кърпа. Когато ястието изстине, сваляме кърпата и преди сервиране отрязваме горната част - капака.

"Отхлупването" става на масата, за да видят гостите рибата вътре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало