Кулинарни рецепти » Зимнина » Сурови туршии

Зимнина:

Кисели краставички

Продукти за 2 буркана от 3 литра: • 5 кг краставички • 8 с.л. сол • сух копър • 16 аспирина Начин на приготвяне: Нареждаме краставичките плътно в буркана заедно с копъра. Във всеки буркан слагаме по 4 с.л. сол, 8 счукани аспирина и доливаме с вода. Пре...

Кисело зеле на глави

Продукти: • 30-35 кг зеле • 1,250 кг сол • 25 л вода Начин на приготвяне: Избираме зелки с тегло над 1 кг, почистваме ги от външните листа и цепваме кочаните на кръст. Нареждаме зелките в бидон с кочана нагоре и ги притискаме с кръстачка и чист речен камък. Сл...

Кисело зеле по северняшки

Продукти: • 25 кг прясно бяло зеле • 50 г сол на всеки 1 л вода • 2 лимона • 1 ч.ч. зърна от царевица • 1 дюля • 1 корен хрян • клончета от лоза • 1 ч.л. синапено семе Начин на приготвяне: На дъното на кацата нареждаме венец от лозови клонки. Слагаме...

Класическа сурова туршия

Продукти: • 10 кг чушки • 3 кг зелени домати • 2 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг лук • 500 г чесън • 2 кг бяло зеле • 1 кг карфиол • 1 кг бамя • 1,4 кг сол • 20 л вода Начин на приготвяне: Нареждаме зеленчука в буркани или други подходящи съдов...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на приготвяне: Измиваме добре корнишоните и ги подреждаме в буркана, като межд...

Краставички в саламура

Продукти: • 3,5 кг краставички • 1 шепа лозови и вишневи листа • съцветия копър • 1 парче хрян, нарязан на пръчици • 1 с.л. синапено семе • 1 щипка тарос • сол Начин на приготвяне: Нареждаме краставичките в дълбока тенджера, заливаме ги със студена по...

Краставички и грозде в оцет

Продукти: • 1 голяма чепка бяло грозде • 500 г корнишони • 800 мл ябълков оцет • 1 ч.л. сол • 1 ч.л. бял пипер • 1 ч.л. семена от копър • 1 ч.л. кориандър Начин на приготвяне: Измиваме добре и почистваме гроздето и краставичките. Нареждаме ги на редове...

Краставички с горчица

Продукти: • 3 кг краставички • 1 връзка копър на цвят • 4-5 скилидки чесън • 1 малко бурканче горчица • 1/2 ч.ч. сол Начин на приготвяне: Подрязваме краставичките от двата края и ги нареждаме в буркан от 3 л, на дъното на който сме сложили съцветия копър. ...

Краставички с ракия

Продукти: • 1,5 кг краставички • 500 мл оцет • 50 мл ракия • 1 л вода • около 400 г сол • 2 връзки копър • дюлеви листа Начин на приготвяне: Леко подрязаните краставички редим в 3 литров буркан, като между тях слагаме дюлеви листа и стръкчета копър. К...

Краставички с чорбаджийски чушки

Продукти за буркан от 800 мл: • краставички • чорбаджийски чушки • 1/2 глава лук • 5 с.л. оцет • 1 с.л. сол • 3 счукани аспирина • 5-6 зърна черен пипер • 1 дафинов лист Начин на приготвяне: На дъното на всеки буркан слагаме от изброените подправки, ...

Кунинска туршия

Продукти: • 5 кг червени чушки • 1 кг зелени доматчета • 1 кг моркови • 3 средно големи глави целина • 5 по-едри глави лук • 6 ябълки • 5 круши • 1 бяла ряпа • 1 глава червено цвекло • 700 г сол • 10 л вода Начин на приготвяне: Набождаме чушкит...

Ловджийска салата

Продукти: • 4 кг зеле • 2 кг чушки • 2 кг моркови За маринатата: • 1 ч.ч. сол • 1 ч.ч. захар • 1 ч.ч. олио • 2 ч.ч. оцет • 1 глава целина • черен пипер на зърна Начин на приготвяне: Почистеното зеле нарязваме на едро. Чушките и морковите ...

Лозови листа в саламура

Избираме млади лозови листа, измиваме ги и оформяме от тях снопчета с дебелина около 2 см. Завързваме ги с бял конец и ги подреждаме плътно в подходящ съд. Притискаме ги с чист речен камък и ги заливаме с преварена и изстудена саламура от вода и сол на вкус. В продължение н...

Люта саламурена туршия

Продукти: • 6 кг камби • 3 кг карфиол • 1 кг малки зелени доматчета • 1 кг моркови • 500 г люти чушлета (шипка) За саламурата: (на 1,5 л вода) • 1,5 л оцет • 200 г сол • 200 г захар • 4-5 дафинови листа • по 1 пакетче черен пипер и бахар на зърна ...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареждаме в бурканчета. Приготвяме саламура от оцета, водата, солта и захарта и...

Люти чушки с бамя

Продукти: • 5 кг бамя • 1 кг люти чушки • 500 г листа от целина • 3 л оцет • 300 г сол Начин на приготвяне: Обрязваме дръжките на бамята, натъркваме я със сол, а след това я изплакваме. Изрязваме дръжките и на чушлетата и ги набождаме с игла в горната част...

Люти чушлета с грозде

Продукти: • люти чушлета • едро бяло грозде • сол, захар • ябълков оцет Начин на приготвяне: Подбираме здрави чушлета, подрязваме им дръжките и леко ги опукваме на котлон. Оронваме зърната на гроздето. Редим бурканите по следния начин: чушлета, ред гр...

Македонска туршия

Продукти: • 5 кг червени чушки • 1 глава целина с листата • 1 корен хрян • 400 г сол • 400 мл оцет • 2-3 дафинови листа • 10 зърна черен пипер • 20 г синапено семе • 200 мл оцет • 1 лимон • 1 л вода • олио Начин на приготвяне: Възвираме водат...

Маринован карфиол

Продукти: • 10 кг карфиол • 700 г глави целина с листата • 280 г сол За маринатата: • 2 л оцет • 700 м вода • 350 мл олио • 150 г мед • 280 г сол • черен пипер, бахар • 4 дафинови листа Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, ...

Маринована капия

Продукти: • 5 кг червена месеста “Капия” • 300 г сол • 400 г захар • бахар и черен пипер на зърна • 500 мл оцет • олио Начин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка слагаме по 1 ч.л. сол. Леко разтръскваме и изсипваме солта. Редим ги в...

Маринована мешана туршия

Продукти: • 3,5 кг чорбаджийски чушки • 500 г зелени домати • 1 кг моркови • 1 кг зеле • 100 г чесън • 300 г целина листа • 500 г олио • 1,6 л оцет • 300 г сол • 300 г захар • черен пипер, бахар • 3 дафинови листа Начин на приготвяне: Нарязва...

Маринована салата със сироп

Продукти: • 20 зелени пиперки • 20 червени пиперки • 10 глави лук • 1,5 л оцет • 250 г захар • 30 г сол Начин на приготвяне: Почистваме пиперките от семето и дръжките, след което ги нарязваме. Нарязваме лука и го смесваме с пипера. Приготвяме марин...

Маринована тиква

Продукти: • 1 кг тиква • 500 г захар или мед • 300 мл винен оцет • семена анасон • 1 пръчица канела • 1/3 ч.л. черен пипер Начин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета с дебелина 3 см. Смесваме оцетът със захарта и подправките и о...

Мариновани гъби

Продукти: • 2 кг гъби от един сорт • 2 ч.л. захар • 2 ч.л. сол • 300 мл вода • 250 мл оцет • 1 с.л. горчица • 10 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 5 зърна бахар • олио Начин на приготвяне: Почистваме гъбите, избърсваме хубаво с напоена в лимон...

назаднапред
Начало