Кулинарни рецепти » Домашен локум

 Домашен локум

Продукти за мек локум:

• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 150 г нишесте
• сокът на половин лимон

За твърд:

• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 250 г нишесте
• сокът на цял лимон

Начин на приготвяне:

Стопяваме захарта в 1 л вода, сваляме от огъня и прецеждаме. Нишестето разтваряме постепенно в 250 мл вода, като внимаваме да не стане на гранулки, прибавяме още 0,5 л вода и прецеждаме през марля.

Разтвореното нишесте сипваме малко по малко с чиста дървена лъжица в разтопената захар, слагаме на котлона и бъркаме, докато се сгъсти окончателно. Т.е. като гребнем с върха на ножче от сместа и опитаме с пръсти, сместа да не се отделя от тях. Ако се отделя, продължаваме да сгъстяваме.

По време на варенето на локума може да прибавим малко розова вода, ванилия или счукан и пресят през марля сакъз. Може да оцветим локума с безвредна сладкарска боя или да му прибавим по време на варенето пържени фастъци или бадеми, разрязани на две.

Сгъстения локум прехвърляме в тава, намазана с бадемово масло. Изстиналия локум режем на квадратчета, които овалваме в пудра захар и нареждаме в сухи и херметически затварящи се метални кутии.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Начало