27.10.2020 година
1564339898.swf
Д
ребни сладки и соленки » Бонбони
  36771  |   5  
Домашен локум
Продукти за мек локум:

• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 150 г нишесте
• сокът на половин лимон

За твърд:

• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 250 г нишесте
• сокът на цял лимон

Начин на приготвяне:

Стопяваме захарта в 1 л вода, сваляме от огъня и прецеждаме. Нишестето разтваряме постепенно в 250 мл вода, като внимаваме да не стане на гранулки, прибавяме още 0,5 л вода и прецеждаме през марля.

Разтвореното нишесте сипваме малко по малко с чиста дървена лъжица в разтопената захар, слагаме на котлона и бъркаме, докато се сгъсти окончателно. Т.е. като гребнем с върха на ножче от сместа и опитаме с пръсти, сместа да не се отделя от тях. Ако се отделя, продължаваме да сгъстяваме.

По време на варенето на локума може да прибавим малко розова вода, ванилия или счукан и пресят през марля сакъз. Може да оцветим локума с безвредна сладкарска боя или да му прибавим по време на варенето пържени фастъци или бадеми, разрязани на две.

Сгъстения локум прехвърляме в тава, намазана с бадемово масло. Изстиналия локум режем на квадратчета, които овалваме в пудра захар и нареждаме в сухи и херметически затварящи се метални кутии.
21.02.2011 г. / Елеонора Владимирова
Най-четеното в "Дребни сладки и соленки"
Коментари (5)
Коментари От: radoslava  20:35  събота, 7 септември 2013 г.Докладвай обиден коментар 
*maslo
*vmesto
 
Коментари От: radoslava  20:34  събота, 7 септември 2013 г.Докладвай обиден коментар 
ako nqma bademovo malko kakvo mojem da izpolzvame vsesto nego ? :)
blagodarq predvaritelno
 
Коментари От: Marina  20:24  вторник, 27 ноември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
Nikade ne ste napisali koga tryabva da se pribavi limona ?br /
 
Коментари От: Marina  20:23  вторник, 27 ноември 2012 г.Докладвай обиден коментар 
Nikade ne ste napisali koga tryabva da se pribavi limona ?
 
Коментари От: tsonka  10:10  пeтък, 5 октомври 2012 г.Докладвай обиден коментар 
Искам да попитам вместо нишесте може ли да сложа оризово брашно?
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020